Betsema: ‘Het wordt een thriller, hopelijk geen horrorscenario’

CYCLOCROSS HERENTALS CROSST RACE
Na het WK veldrijden in Fayetteville maken we ons op voor de eindsprint in de X²O Badkamers Trofee. Op zondag 6 februari is de Soudal Krawatencross in Lille het decor voor de 7e en voorlaatste manche. In de Soudal Ladies Trophy hoopt Denise Betsema haar WK-kater door te spoelen.

Het wereldkampioenschap veldrijden moest Denise Betsema noodgedwongen via tv volgen. Een hardnekkig griepje hield de Texelse bijna een week aan zetel en bed gekluisterd.

“Ik was echt heel ziek”, zucht Betsema. “Nee, het was geen corona, al had ik wel dezelfde symptomen. Dat ik net op het belangrijkste moment van het seizoen aan de kant moest blijven, viel me zwaar. Hoe moeilijk en pijnlijk het ook was, toch heb ik de wedstrijd via tv gevolgd. In topvorm en met een goede gezondheid had ik zeker de mogelijkheid gehad om met de eerste dames de strijd aan te gaan.”

Lichaam rust gunnen

Sinds begin deze week zit Betsema terug op de fiets. “Honderd procent fit ben ik nog niet, hopelijk ben ik tegen zondag voldoende hersteld. Om mijn lichaam rust te gunnen laat ik de cross in Maldegem zaterdag links liggen. Op dit moment twee crossen in één weekend rijden, lijkt mij niet verstandig.”

Betsema wil immers nog een gooi doen naar het eindklassement in de Soudal Ladies Trophy. De achterstand op Lucinda Brand bedraagt na zes manches amper 21 seconden en Betsema ziet in de Krawatencross Lille en de slotmanche in Brussel mogelijkheden om die achterstand nog om te buigen.

“Het zand van Lille kan zondag een voordeel zijn voor mij”, blikt de renster van Pauwels Sauzen-Bingoal vooruit. “En in Brussel vind ik een technisch parcours dat dichter bij mijn mogelijkheden ligt. Vorig jaar maakte ik er nog een halve minuut goed en strandde ik op slechts een handvol seconden van de eindzege. Het belooft dit jaar opnieuw een thriller te worden, maar hopelijk blijf ik nu van zo’n horrorscenario gespaard. Het WK was de belangrijkste wedstrijd van het seizoen, maar dit is ook een mooi doel.”

Betsema en Brand zullen zondag een hele cross lang alert moeten zijn. “Het kan een tactische wedstrijd worden”, voorspelt Betsema. “Rijden voor een klassement is anders dan rijden voor de winst. In het zand van Lille is een foutje snel gemaakt. Daarnaast kan de strijd om de bonificatieseconden een cruciale rol spelen. In de voorbije crossen heb ik vaak seconden kunnen sprokkelen, dat is nu opnieuw het eerste doel.”

Twee wereldkampioenen, opnieuw publiek toegelaten

De Soudal Krawatencross verwelkomt zondag twee wereldkampioenen. Zoë Backstedt (vrouwen junioren) en Joran Wyseure (Trimetal Rookie Trophy) kunnen hun regenboogtrui aan het publiek tonen.

Het publiek is zondag immers opnieuw welkom. Het domein van de Lilse Bergen zal opgedeeld worden in verschillende compartimenten. Voor elk compartiment wordt een aparte inkom voorzien, die afgesloten wordt bij het bereiken van de maximale capaciteit. Het wisselen van compartimenten is niet toegestaan. Het is mogelijk om op voorhand tickets aan te kopen, maar je kan hierbij geen specifiek vak reserveren. De mondmaskerplicht en een geldig CST blijven van toepassing.

Deel dit bericht