Ronse is kick-off van de Helen 100 Trophy

wyman0312
Met wedstrijden in vijf verschillende categorieën heeft de Soudal Hotondcross in Ronse op zaterdag 14 december een goed gevuld programma. De dames juniores mogen er de spits afbijten in wat de eerste manche van de Helen 100 Trophy wordt.

De Helen 100 Trophy is het geesteskind van Helen Wyman. De 38-jarige Britse zette begin dit jaar een punt achter haar actieve wielercarrière om zich fulltime te focussen op de ‘Helen 100 foundation’ die ze halfweg het veldritseizoen 2018-2019 boven de doopvont gehouden had.

Wymans oorspronkelijke doel was om 100 jonge meisjes de kans te geven om aan het Britse kampioenschap veldrijden deel te nemen en door middel van crowd funding hun inschrijvingsgeld te betalen omdat meisjes op die leeftijd vaak afhaken. Met liefst 140 jonge meisjes aan de start werden de verwachtingen ruimschoots overtroffen.

Dit stimuleerde Helen Wyman om de Helen 100 foundation nog verder uit te bouwen. Promotie van het veldrijden bij de dames juniores is de missie. Een volgende stap was de lancering van de Helen 100 Trophy. In samenwerking met Golazo organiseerde Wyman eind vorig jaar de eerste wedstrijd ooit voor dames juniores in het kader van een groot internationaal event, te weten de DVV Verzekeringen Trofee in Loenhout.

Daar waar de Helen 100 Trophy vorig seizoen nog een eenmalig evenement in Loenhout was, wordt het vanaf dit seizoen een volwaardig regelmatigheidscriterium met wedstrijden in vier van de manches van de DVV Verzekeringen Trofee. Ronse bijt op 14 december de spits af. Daana zullen de dames (nieuwelingen en juniores, geboren tussen 2002 en 2005) ook nog crossen in Loenhout (27 december), Baal (1 januari) en Brussel (5 januari).

De jonge dames rijden net als de mannen en vrouwen elites in een klassement op tijd met ook bonificaties aan de Toyo Tires tussensprint op het einde van de eerste ronde.

EK & WK

Dit jaar vond er in het Italiaanse Silvelle al een eerste EK veldrijden voor dames juniores plaats en die wedstrijd werd gewonnen door de Nederlandse Puck Pieterse voor de Française Olivia Onesti en een andere Nederlandse, Shirin Van Anrooij. Daarmee ken je meteen ook de favorieten voor de Soudal Hotondcross en het (eind)klassement van de Helen 100 Trophy. 

Op 1 februari strijden de dames juniores in het Zwitserse Dubendorf voor het eerst ook voor hun eigen wereldtitel.

Deel dit bericht