Scheldecross: ‘jonge’ cross met uitstraling van een klassieker

scheldecrossart2cover
De Soudal Scheldecross in Antwerpen heeft nog niet de jarenlange traditie van bepaalde crossen die ontstaan zijn in de jaren 60 of 70, maar kan ondanks haar jeugdige leeftijd al terugkijken op een mooi palmares en spannende wedstrijden.

De allereerste editie vond plaats op woensdag 11 januari 2006 en werd gewonnen door Sven Nys voor youngster Niels Albert. Organisatoren Luc Mattens en Peter De Peuter herinneren het zich nog alsof het gisteren was: “We hadden voor ander sportevenementen een goeie verstandhouding met de toenmalige schepen van Sport Chantal Pauwels en het stadsbestuur en zijn met ons voorstel naar het stadhuis getrokken. Er was toen al een overvolle kalender, maar gelukkig konden we op de woensdag na het Belgische kampioenschap (gewonnen door Sven Nys in Tervuren) terecht voor de allereerste editie. Ook de tweede editie werd op een woensdag na het BK verreden. Voor de derde editie hadden we het lumineuze idee van de cross naar de laatste vrijdag van het werkjaar te trekken en zo alle bedrijven uit de haven uit te nodigen voor hun afscheidslunch of drink om het werkjaar af te sluiten. Die beslissing was een boost voor de VIP verkoop die van 200 gasten op enkele jaren steeg tot 2000 genodigden.

De weergoden waren ons in die eerste jaren minder gezind want de dag van de Scheldecross bleek vaak ook één van de mindere dagen van het jaar. In 2009 werd er bovendien door een hond een bom gevonden op het strand en werd de wedstrijd uitgesteld met drie kwartier om uiteindelijk onder impuls van Sven Nys toch nog te vertrekken voor een verkorte cross van 40 minuten. Het werd immers snel donker en een uur crossen was op dat moment niet meer mogelijk.

Op het palmares van de Scheldecross prijken ondertussen de grote namen, al wordt die ook af en toe onderbroken door enkele verrassingen. Zo won de Tsjech Radomir Simunek twee edities en werd Thijs Al verrassend winnaar in 2008.

Huidige recordhouder bij de mannen is Mathieu Van der Poel die net als Sven Nys 3 keer wist te winnen op het strand van Sint Anneke. De kans dat Sven nog lang mederecordhouder blijft lijkt echter klein want Mathieu vindt op de Scheldeboorden een ideaal parcours dat hem als gegoten ligt. Bij de dames is Sanne Cant recordhoudster met 4 overwinningen. Ook de Amerikaanse kampioene Katie Compton heeft al drie streepjes achter haar naam staan.

Benieuwd wie er op 15 december nog een streepje mag bijzetten!?

Deel dit bericht