Van Aert overklast iedereen in eigen stad

vanaert0501
Wout van Aert heeft zichzelf opgevolgd als winnaar van Herentals Crosst, de vijfde manche van de X²O Badkamers Trofee. De Herentalsenaar eindigde in eigen stad met meer dan een minuut voorsprong op Tom Pidcock en Toon Aerts.

Van start tot finish reed Van Aert aan de leiding. Of toch zo goed als. Enkel aan het eind van de eerste ronde duldde hij Toon Aerts even voor zich. De leider in de X²O Badkamers Trofee kon zo nog wat extra bonificatieseconden scoren en zijn voorsprong op Eli Iserbyt – die geen rol van betekenis zou spelen in het wedstrijdverhaal – verder uitbouwen.

In de tweede ronde zei van Aert tijdens de beklimming van de Skiberg definitief vaarwel tegen zijn enige overgebleven metgezellen, Toon Aerts en Tom Pidcock. Ronde na ronde bouwde de Belgische kampioen zijn voorsprong uit. De strijd om de tweede plaats was spannender, maar iets over halfweg de cross was duidelijk dat Pidcock in Herentals ‘the best of the rest’ was, al kwam Aerts nog erg dicht in de slotronde.

Aan de meet had van Aert, die in zijn negende cross van het seizoen voor de achtste keer met de zegebloemen aan de haal ging, 1:06 voorsprong op Pidcock. Aerts finishte op 1:07 als derde. Eli Iserbyt kwam op 3:44 pas als negende over de meet. In het algemeen klassement van de X²O Badkamers Trofee vergroot Aerts zijn voorsprong op Iserbyt tot 4:12.

De vierde plaats in Herentals was voor Michael Vanthourenhout. Die draaide lange tijd rond met zijn ploegmaat Laurens Sweeck, maar op een paar ronden van het einde gaf de voormalige Belgische kampioen op met rugpijn. Zo ging de vijfde plaats naar Europees kampioen Lars van der Haar.