Aerts: ‘De Azencross winnen is nog mooier dan de Koppenberg’

aertslh2612
Geen cross die Toon Aerts beter kent dan de Azencross. Al sinds z'n tiende zakt de Belgisch kampioen naar Loenhout af. Eerst om samen met Sven Nys op de foto te staan, nu om voor de ploeg van Sven Nys voor de overwinning te strijden. "Winnen in Loenhout, daar droomt iedereen van."

Veel kende hij nog niet van de cross, maar als jonge gast keek Toon Aerts al wekenlang reikhalzend uit het jaarlijks bezoekje aan de Azencross. “Van mijn tiende zakten ons papa, Thijs en ik ieder jaar naar Loenhout af. Dat hoorde gewoon bij de kerstvakantie, die sowieso al in het teken stond van crossen met de fiets in de tuin en ons vuil maken.”

“De dag van de cross konden we eens naar de grote jongens gaan kijken. Om hen dan de rest van de vakantie met de BMX in de tuin na te doen. Die crossers spraken echt tot de verbeelding. Thijs speelde Sven Nys na, ik was Tom Vannoppen. In het veld was Nys de sterkste, in onze tuin waren de rollen omgekeerd (lacht).”

Waarom de voorkeur voor Vannoppen? “Tom was de eerste prof waarmee ik op de foto had gestaan. Als kleine jongen blijft dat wel bij. Ook met Sven heb ik nog op de foto gestaan. Ik heb ze hem recent nog laten zien. Hij moest er eens goed mee lachen. Toen was Sven nog een onbereikbare God voor ons, vandaag voeren we er gewone gesprekken mee.”

UNIEKE SFEER

Ruim vijftien jaar later spreekt de Azencross bij Aerts nog steeds tot de verbeelding. “De sfeer is toch iets specialer dan in de andere crossen. Je voelt dat al als je in Loenhout aankomt. Om 11 uur is er al veel ambiance. Het café dat we moeten passeren richting het parcours barst dan al uit zijn voegen. Dat zie je nergens anders, dan komt de massa pas na onze verkenning toe.”

“In Loenhout ruik je langs het parcours ook de glühwein en de jenever, typisch voor die periode van het jaar. Wij moeten vol aan de bak, maar in die sfeer is het toch ook voor ons een klein feestje. Dat er veel nonkels en tantes langs de kant staan voor ons, helpt natuurlijk ook. Dan kan je altijd iets meer. Ik kan me niet herinneren dat ik in Loenhout ooit al een slechte dag heb gehad.”

Winnen zat er voor Aerts echter nog niet in. In 2017 en 2018 werd de Belgische kampioen telkens tweede, bij de beloften stond hij één keer op het podium. “Ooit hoop ik te winnen. Toen Tom Meeusen daar vijf jaar geleden won, heb ik hem ‘s avonds een berichtje gestuurd: Loenhout winnen, dat is de droom van iedere crosser. Winnen in Loenhout is misschien nog mooier dan de Koppenberg. Sportief is de Koppenbergcross belangrijker, maar de sfeer en de symboliek rond Loenhout is voor mij toch niet iets grootser.”

TEST IN LOENHOUT

Aerts kwam zondag tijdens de Wereldbeker in Namen in de slotronde ten val in een afdaling en stootte tegen een paaltje. Hij reed de wedstrijd nog uit, werd tweede en nam de leiding in de Wereldbeker. Maandagochtend werd een niet-verplaatste fractuur van een rib vastgesteld, uit nader onderzoek bleek dinsdag dat er twee ribben gebroken zijn en twee gebarsten.

De Belgische kampioen werkte woensdag een testritje af naar en op het parcours van de Azencross in Loenhout. Na die test werd in overleg met de medische staf en de ploegleiding beslist om donderdag te starten in de Wereldbeker in Heusden-Zolder. De Azencross vrijdag laat Aerts dit jaar noodgedwongen aan zich voorbij gaan.

Deel dit bericht