Brand: ‘In het zand tonen dat ik ook daar beter ben geworden’

brand1012
De grote vraag in de Soudal Scheldecross bij de vrouwen komende zaterdag: zet Lucinda Brand haar zegemars verder en boekt ze in Antwerpen haar vijfde overwinning op rij dit seizoen? De 31-jarige Nederlandse staat er zelf van te kijken. "Ik had nooit verwacht dat ik al vier keer op rij zou winnen", zegt de kopvrouw van Telenet Baloise Lions.

De cijfers die Brand de laatste jaren kan voorleggen, zijn nog meer om van te duizelen. In haar laatste 31 wedstrijden stond ze 29 keer op het podium, één keer moest ze opgeven na een val en één keer werd ze vierde. 16 keer stond de Nederlandse op het hoogste schavotje. “Dat is een parcours waar ik wel heel trots op kan zijn. De concurrentie bij de vrouwen is zo groot dat je op alle vlakken goed moet zijn. Je moet niet alleen fysiek in orde zijn, maar ook tactisch moet je de perfecte race rijden en je mag geen foutjes maken.”

Hoe straf de cijfers van Brand ook zijn, de Nederlandse ziet nog veel marge om te groeien. Na een paar jaar waarin ze de weg combineerde met het veld is Brand nog maar aan haar eerste volledige crossseizoen toe. “Normaal ben ik nu nog maar twee, drie weken bezig, nu heb ik veel meer tijd gehad om specifiek te trainen en zitten de automatismen er al beter in.”

“Toch kan ik nog veel stappen zetten. Mijn start is nog niet explosief genoeg, maar vooral op het vlak van techniek is er nog veel marge. In het zand moet ik nog beter worden. Hopelijk kan ik daar zaterdag tonen dat ik al iets heb bijgeleerd. Ook het op- en afspringen kan nog beter. Als ik vermoeid ben, gaat dat niet meer in een vloeiende beweging. En dan is er nog mijn positie op de fiets in de bochten. Dat moet een automatisme worden, nu moet ik er nog bewust over nadenken. De trainingen met de mannen van de ploeg zijn daarvoor ideaal. Tijdens een verkenningsronde kan ik in hun spoor mee door de bochten rijden. Aan een hogere snelheid kan ik de juiste houding dan veel beter aanvoelen.”

Of de mannen ook nog iets van Brand kunnen leren? Toch wel. “Na de cross in Kortrijk gaf Toon Aerts nog een mooi compliment: We moeten ons spiegelen aan de vechtlust van Lucinda. Zij moest van ver terugkomen, maar ze heeft aangetoond dat je jezelf terug in de wedstrijd kan knokken.”

KLASSEMENTEN

In de stand van de Soudal Ladies Trophy staat Brand tweede, op 8 seconden van Yara Kastelijn. Brand heeft van het regelmatigheidscriterium een belangrijk doel gemaakt. “Ik heb nog nooit voor een klassement kunnen rijden, het zou fantastisch zijn om er een te winnen. In het begin van het seizoen was het een doel om het minstens in één goed te doen, nu sta ik overal goed (Brand staat eerste in de Superprestige en eerste in de Wereldbeker, nvdr). Die goede posities wil ik nu zo lang mogelijk vasthouden.”

Deel dit bericht