Dominante Shirin Van Anrooij gaat van start tot finish aan de leiding in Vlaamse Duinencross

LIVE FEED - Illustration shows  the Duinencross cyclocross cycling event on Thursday 05 January 2023 in Koksijde, the fifth stage in the X2O Badkamers 'Trofee Veldrijden' competition.
BELGA PHOTO JASPER JACOBS
LIVE FEED - Illustration shows the Duinencross cyclocross cycling event on Thursday 05 January 2023 in Koksijde, the fifth stage in the X2O Badkamers 'Trofee Veldrijden' competition. BELGA PHOTO JASPER JACOBS

Shirin van Anrooij (Baloise Trek Lions) heeft de Vlaamse Duinencross gewonnen. De Nederlandse liet in de eerste ronde van de vijfde manche in de X2O Badkamers Trofee haar concurrentes achter en maakte van de zandcross één lange demonstratie. Europees kampioene Fem van Empel werd tweede, Lucinda Brand derde. Die laatste blijft leider in de X2O Badkamers Trofee. 

Het zand in Koksijde lokte ook wereldkampioene Marianne Vos terug naar de crossfiets. Haar kersverse ploeggenote Fem van Empel stootte haar geblesseerde knie in de opwarming, maar daar was weinig van te merken tijdens de wedstrijd. De start verliep chaotisch, met een valpartij veroorzaakt door Amerikaans kampioene Clara Honsinger. Shirin van Anrooij nam de kopstart en ging na de afdaling van de Herijgers-duin meteen solo. Klassementsleidster Lucinda Brand, Fem van Empel, Inge van der Heijden en Ceylin Alvarado groepeerden zich in de achtervolging op de jonge Nederlandse. Denise Betsema, tweede in de X2O Badkamers Trofee, moest in de verdediging. Van Empel zocht in de eerste ronde nog naar haar beste zandbenen, maar in de tweede ronde was het bingo.

De Europees kampioene kon haar landgenotes losgooien en ging op zoek naar de losgeslagen Van Anrooij. De Vlaamse Duinencross is echter een goudeerlijke wedstrijd: Van Empel maakte te veel foutjes en Van Anrooij kon haar voorsprong langzamerhand uitbouwen. Brand liet intussen Alvarado achter, op weg naar het brons in deze race. De dartele leidster werd op twee verschillende stroken in de vierde ronde even gehinderd door gedubbelde renners, waardoor ze een handvol seconden verloor. Van Empel leefde even op, maar kon niet volledig profiteren van de ongelukkige toestand. Van Anrooij ging met elf seconden voorsprong op de weerbarstige Van Empel de laatste ronde in.

Een duel kwam er echter niet meer: Van Anrooij had haar wedstrijd uitstekend ingedeeld en mocht vieren op de militaire basis van Koksijde. Van Empel verzekerde zich van de tweede plaats, Brand van de derde plaats en de voorlopige leidersplaats in de X2O Badkamers Trofee.

 

 

Deel dit bericht