Drie wereldkampioenen aan de start in slotmanche DVV Verzekeringen Trofee

3wklille
Het veldritseizoen nadert zijn einde en ook de DVV Verzekeringen Trofee is zaterdag 9 februari al aan zijn slotmanche toe. In de Krawatencross in Lille staan er drie wereldkampioenen aan de start. Bij de beloften zal de strijd om de eindzege beslist worden met een secondespel.

Mathieu Van der Poel, Sanne Cant en Inge Van der Heijden. De Krawatencross in Lille krijgt zaterdag drie wereldkampioenen aan de start. Voor Van der Poel wordt het een van zijn laatste crossen voor hij zich eind deze maand op de weg begeeft. De kersverse wereldkampioen kan in de Kempen na zijn Europese en wereldtitel ook de eindzege in de DVV Verzekeringen Trofee in de wacht slepen. Of steekt Toon Aerts toch nog stokken in de wielen? Het verschil tussen beide renners bedraagt 58 seconden.

Ook voor Sanne Cant lonkt de eindzege. Ondanks een valpartij tijdens de vorige manche in Brussel begint ze in Lille met een comfortabele voorsprong aan de slotmanche van de Sack Zelfbouw Ladies Trophy. Eerste achtervolgster Loes Sels moet op het domein van de Lilse Bergen al een kloof van 1:22 dichtfietsen om haar nicht de eindzege af te snoepen. Zonder ongelukken steekt Cant zaterdag haar zesde eindzege in dit regelmatigheidscriterium op zak. Alleen Sven Nys (9 eindzeges) doet beter.

SECONDESPEL BIJ DE BELOFTEN

De ontknoping bij de beloften belooft bijzonder spannend te worden. Lander Loockx begint aan de slotmanche met een voorgift van amper 6 seconden op Niels Derveaux, een habbekrats. Na de Toyo Tires Sprint kunnen de rollen al omgedraaid zijn.

Derveaux is dan ook tuk op de bonificatieseconden. “Alles is nog mogelijk”, beseft de renner van Tarteletto-Isorex. “Op een parcours zoals dat van Lille zijn 6 seconden veel, daarom zijn die bonificatieseconden ook zo belangrijk. Kan ik daar al 5 seconden van mijn achterstand wegknabbelen, dan wordt het echt een secondespel. Anderzijds is Lille niet mijn lievelingsparcours. Geef mij maar een omloop zoals de Koppenberg. Maar als er een eindzege op het spel staat, dan kan je altijd iets meer. Winst in de DVV Verzekeringen Trofee zou voor mij de kers op de taart zijn na een heel regelmatig seizoen.”

Lander Loockx mag in Lille dan wel met een kleine voorsprong starten, hij is er niet gerust in. “Niels en ik zijn twee gelijkaardige types, dus ook voor mij is het niet mijn favoriete omloop”, geeft de belofte van Creafin-TüvSüd toe. “Hoe ik het ga aanpakken? Die bonificatieseconden in het begin zullen cruciaal zijn, maar ik zal mijn wedstrijd ook afstemmen op die van Niels. Liever zaterdag een mindere uitslag maar wel de eindzege, dan andersom. Zo’n regelmatigheidscriterium, dat staat toch mooi op je palmares.”

DVV TEAM TROFEE

In de DVV Team Trofee stevent Corendon-Circus af op de eindzege. Het klassement wordt opgemaakt op basis van de beste drie tijden (twee elite mannen en één elite vrouw) per team per manche. Na de DVV Verzekeringen Trofee in Brussel heeft Corendon-Circus een stevige kloof van 6:22 op Telenet Fidea Lions en 11:21 op Pauwels Sauzen-Vastgoedservice. Het winnende team ontvangt op het slotgala een cheque van 5.000 euro, die het kan schenken aan een goed doel naar keuze, erkend door Music For Life.

Tot slot is er nog het Toyo Tires Sprintklassement. Naast de bonificatieseconden bij de Toyo Tires Sprint kunnen de renners er ook punten verdienen. De winnaar van die sprint krijgt drie punten, de tweede twee, de derde één. Na zeven manches heeft Toon Aerts in dat klassement één puntje meer dan Van der Poel. De eindwinnaar ontvangt een cheque van 2.500 euro. Daar kan je al eens een extra sprintje voor trekken.

Deel dit bericht