Eli Iserbyt gaat voor vier op een rij: “Iedereen wil deze mythische cross ooit winnen”

Belga
Belga

De cross is terug, de strijd om de badeend ook. Op dinsdag 1 november opent de Koppenbergcross de debatten in de X²O Badkamers Trofee 2022-2023. Eli Iserbyt is gebrand op een vierde zege op rij. “Deze cross is op mijn lijf geschreven.”

De Koppenberg, de mythische helling in de Vlaamse Ardennen. Is er een mooiere locatie om het nieuwe seizoen van de X²O Badkamers Trofee op gang te schieten? Op Allerheiligen is de Koppenbergcross traditioneel de opener van de strijd om de badeend. Een moment waar iedere renner en veldritfan reikhalzend naar uitkijkt.

Eli Iserbyt begon sterk aan het seizoen met vier zeges en wil op dinsdag 1 november die goede vorm verzilveren met een nieuwe zege op de Koppenberg. “Die eerste zeges van het seizoen betekenen veel voor mij, maar de Koppenbergcross is toch nog iets anders dan andere crossen. Het heeft een mythisch karakter, iedere renner wil deze wedstrijd ooit in zijn leven wel één keer winnen.”

Vier op een rij

Iserbyt won in Oudenaarde al drie keer op rij en droomt van een vier op vier. Het kader van zijn nieuwe Ridley-fiets is zelfs opgedragen aan de drie kasseien die hij de voorbije jaren veroverde. “Dat zegt toch iets over het belang van deze wedstrijd voor mij. Samen met mijn WK-truien van bij de beloften en mijn EK-trui bij de profs zijn die kasseien de enige trofeeën die bij mij thuis een plaatsje gekregen hebben. Normaal heb ik weinig met trofeeën of medailles, maar aan die kasseien hecht ik wel veel belang. De sleutel tot het succes? Een droog parcours ligt mij wel goed. Dan kan ik mijn explosiviteit kwijt en krijg ik een rondje dat op mijn lijf geschreven is.”

Vorig seizoen moest Iserbyt tevreden zijn met een tweede plaats in de eindstand van de X²O Badkamers Trofee, maar won hij wel de Superprestige en de Wereldbeker. Dit seizoen gaat de West-Vlaming voluit voor een volle prijzenkast. “Het idee van die treble, dat speelt wel in mijn hoofd. In dat opzicht is de Koppenberg altijd een belangrijke afspraak. Er kan meteen een mooi verschil gemaakt worden. Al zal ik dinsdag ook met het EK in het achterhoofd rijden. De zege op de Koppenberg is de eerste prioriteit.”

Van Empel vs. Ferrand-Prévot

Bij de vrouwen is het in de Soudal Ladies Trophy uitkijken naar Fem van Empel. Kan de Nederlandse haar knappe seizoensstart bevestigen met een eerste kassei op haar palmares? Met de Amerikaanse titelverdedigster Clara Honsinger en de Française Pauline Ferrand-Prévot krijgt ze alvast enkele mooie uitdaagsters.

Ferrand-Prévot, die in 2015 nog wereldkampioene werd in het veld, veroverde dit seizoen vier wereldtitels in anderhalve maand tijd: wereldkampioene mountainbike cross-country short track (XCC), wereldkampioene mountainbike cross-country (XCO), wereldkampioene mountainbike marathon (XCM) en wereldkampioene gravel in het Italiaanse Veneto. Herrijst ze op Allerheiligen ook terug in het veld?

De beloften strijden ook dit seizoen opnieuw om de eindzege in de Trimetal Rookie Trophy. Het wordt uitkijken naar een duel tussen Thibau Nys, Joran Wyseure en Pim Ronhaar. Ook de junioren mogen zich dinsdag opmaken voor een prestigieuze strijd op de Koppenberg. Zij openen de debatten om 11u. Een uur en een kwartier later zijn de beloften aan de beurt, de elite vrouwen starten om 13u45, de elite mannen om 15u.

Deel dit bericht