Fem van Empel: “In Lille en Brussel hoop ik eindzege veilig te stellen”

Belga
Belga

Op zondag 12 februari is het recreatiedomein De Lilse Bergen het decor voor de 31ste editie van de Soudal Krawatencross, de zevende manche van de X²O Badkamers Trofee. Wereldkampioene Fem van Empel zal voor het eerst haar regenboogtrui aan het publiek tonen en gaat vol voor de eindzege in de Soudal Ladies Trophy.

Kersvers wereldkampioene Fem van Empel zet na het WK in Hoogerheide dan toch geen punt achter haar seizoen. Met de Soudal Krawatencross in Lille en de Soudal Brussels Universities Cyclocross heeft ze nog twee wedstrijden aan haar kalender toegevoegd.

“Het is supermooi dat ik mijn trui dit seizoen nog kan showen”, aldus van Empel, die na het WK enkele dagen rust inlaste. “Bij mijn wereldtitel in 2021 bij de beloften was er heel veel aandacht en stond bij mijn thuiskomst heel Sint-Michielsgestel voor mijn deur, maar het frustreerde mij enorm dat ik die regenboogtrui nooit mocht dragen.”

Vol voor de eindzege

De Soudal Krawatencross in Lille zal de eerste wedstrijd zijn waarin ze haar nieuwe outfit aan het publiek kan tonen, al was de regenboogtrui de voorbije dagen nooit ver uit de buurt. “Na mijn wereldtitel heb ik slechts één keer op de fiets gezeten, uiteraard heb ik die training in mijn nieuwe outfit afgewerkt. En thuis hangt er al een ingelijst exemplaar op mijn kamer, naast alle andere truien.”

Van Empel schreef na het WK ook al de eindzege in de wereldbeker op haar naam. Daar kan ze straks ook nog de eindzege in de Soudal Ladies Trophy aan toevoegen. In de tussenstand heeft ze een voorsprong van 1:04 op Lucinda Brand “Hoewel ik niet alle wedstrijden heb gereden, sta ik toch aan de leiding. In Lille en Brussel hoop ik die eindzege veilig te stellen.”

Brand: “Schrijf me niet af”

Brand ziet haar kansen op een derde eindzege op rij zo stevig slinken. “Met een voorsprong had ik de strijd kunnen aangaan, nu is het onrealistisch te denken dat ik die tijd nog zal goed maken. Dan moet je hopen op pech en dat wens je niemand toe. Ook al is het een drukke week geweest en heeft Fem minder getraind, ze zal niet plots de helft van haar vormpeil kwijt zijn.”

De 33-jarige Brand begrijpt waarom haar 13 jaar jongere landgenote nog twee keer op de crossfiets springt. “Als je wereldkampioene bent, dan is het gewoon supergaaf om zo snel mogelijk die trui te showen. Dat is een moment waar Fem ten volle van moet genieten.” De opmars van de jeugd maakt Brand niet zenuwachtig. “Het is knap hoe die jonge meiden dit seizoen stappen hebben gezet, maar ik ga mezelf niet afschrijven. Voor mijn val en ziekte kon ik de strijd met hen nog wel aangaan. Volgend seizoen hoop ik na een goede voorbereiding de kloof die er nu is opnieuw te dichten.”

Iserbyt en Wyseure bijna zegezeker

Bij de elite mannen begint Eli Iserbyt aan de voorlaatste manche van de X²O Badkamers Trofee met een voorsprong van 2:35 op Lars van der Haar. Zonder pech of inzinking is de West-Vlaming op weg naar zijn derde eindzege in vier jaar. Belofte Joran Wyseure kan na dit weekend zegezeker zijn in de Trimetal Rookie Trophy. Zijn voorsprong op eerste achtervolger David Haverdings bedraagt 8:23

Deel dit bericht