Koppenbergcross zet in op duurzaamheid en toeschouwerscomfort

Golazo
Golazo

Op 1 november wordt de Koppenberg opnieuw omgetoverd tot één van de mooiste en meest tot de verbeelding sprekende cyclocrossparcoursen ter wereld. Dat gebeurt met veel respect voor de natuur en de omwonenden. De Koppenbergcross, de openingsmanche van de X²O Badkamers Trofee, zet naast duurzaamheid ook volop in op het comfort van de toeschouwers. Christophe Impens van organisator Golazo sports en Marnic De Meulemeester, de burgemeester van Oudenaarde, lichten de initiatieven toe.

“De Koppenbergcross luidt het begin in van een mooie cyclocrosswinter”, zegt Christophe Impens. “Het is een voorrecht voor de organisatie om deze absolute klassieker te mogen organiseren in deze prachtige natuurlijke omgeving. Daarvoor zijn we de grondeigenaars, de omwonenden en de Stad Oudenaarde dankbaar. Om de omgeving en de wondermooie natuur op en rond de Koppenberg maximaal te sparen, hebben we acties ondernomen om overlast en schade tot een minimum te herleiden.” Zo zal er bij de opbouw en afbraak van het parcours gestreefd worden naar een minimale inzet van rollend materieel (tractors, hoogtewerkers, heftrucks, …) op de akkers van de Koppenberg en op de maximale inzet van rijplaten.

“Daarnaast hebben we ook gezorgd voor meer comfort voor de toeschouwers”, gaat Impens verder. De nieuwe intekening van de tentenzone, die het mogelijk maakt om de inzet van zwaar materieel op de flanken van de Koppenberg te vermijden, zal het toeschouwerscomfort gevoelig verhogen. De vernieuwde en uiterst toegankelijke supporters- en feestzone naast de VIP-tenten biedt een ruim terras, een gezellige tent en voldoende sanitair. Alle toeschouwers hebben zicht op het parcours en kunnen de wedstrijden ook live volgen via een reuzenscherm. DJ Koppenberg staat achter de draaitafel en zorgt voor de muzikale noten en beats. “1 november wordt een niet te missen feest op de Koppenberg!”, besluit Impens enthousiast.

Burgemeester De Meulemeester: “Lijn doortrekken om naar afvalvrije evenementen te gaan”

“We kunnen het als Stad alleen maar toejuichen dat organisatoren, zoals van een groot wielerevenement als de Koppenbergcross, inspanningen leveren om het steeds duurzamer en groener te maken”, zegt burgemeester Marnic De Meulemeester. “Als Stad willen we dan ook graag de lijn doortrekken om naar afvalvrije evenementen te gaan, zoals reeds werd ingezet tijdens de Ronde van Vlaanderen en de Bierfeesten. Zo verplichten we de organisatoren van publieke evenementen op ons grondgebied om met herbruikbare bekers te werken. We hopen dat alle supporters met een hart voor het wielrennen op de Koppenbergcross ook hun steentje zullen bijdragen om er een propere editie van te maken.”

Schepen Simoens: “Genieten van een topcross vol spektakel en ambiance”

Op sportief vlak worden Eli Iserbyt en Pauline Ferrand-Prévot op 1 november grote blikvangers. Iserbyt won de voorbije drie edities van de Koppenbergcross en is ook nu weer prima aan het seizoen begonnen met onder andere drie overwinningen in de Wereldbeker. Ferrand-Prévot is de regerende wereldkampioene in drie verschillende MTB-disciplines en in het gravel biken. Enkele jaren geleden kroonde Ferrand-Prévot zich ook al eens tot wereldkampioene op de weg en in het veld. Op de Koppenberg vindt de 30-jarige Française een gevarieerd klimparcours dat haar op het lijf gesneden zou moeten zijn.

“De Koppenbergcross is niet alleen een monument in Oudenaarde, maar een absolute klassieker op de internationale veldritkalender”, aldus Peter Simoens, schepen van Sport van de Stad Oudenaarde. “Ik ben dan ook zeer verheugd dat het kruim van de veldritsport, niet alleen bij de mannen en vrouwen, maar ook bij de jeugd, aanwezig zal zijn op de beroemde ‘Bult van Melden’. De toeschouwers, die ongetwijfeld massaal van de partij zullen zijn, kunnen zoals steeds op 1 november genieten van een topcross vol spektakel en ambiance.”

Deel dit bericht