Laurens Sweeck wil zich tonen in de absolute zandklassieker: “Een podiumplek is het eerste doel”

Belga
Belga

De X²O Badkamers Trofee trekt op donderdag 5 januari naar de Belgische kust. In de Vlaamse Duinencross Koksijde, een nieuwkomer in het regelmatigheidscriterium, kijken Mathieu van der Poel en Wout van Aert elkaar opnieuw in de ogen. Laurens Sweeck keert terug na een korte pauze en hoopt mee te doen voor het podium. In de Soudal Ladies Trophy is het uitkijken naar een duel tussen wereldkampioene Marianne Vos en Fem van Empel.

De Vlaamse Duinencross Koksijde is dan wel een nieuwkomer in de X²O Badkamers Trofee, de cross is een échte klassieker in het veldrijden. In 1969 werd de wedstrijd voor het eerst georganiseerd. Donderdag staat aan de Belgische kust al de 55ste editie op het programma. Bij die 55 edities zaten ook twee WK’s en twee BK’s.

In Koksijde kunnen straks de zandspecialisten hun hartje ophalen op een zo goed als ongewijzigd parcours. Tot vier keer toe zullen de renners door de typerende zandduinen gestuurd worden. “Koksijde is dé absolute zandklassieker”, zegt Jan Deramoudt van de Koksijdse Véloclub, die mee instaat voor het parcours. “Door de aanwezigheid van het zand ontstaat er als het ware een andere discipline.”

Spektakel verzekerd. Zeker met een nieuw duel tussen Wout van Aert en Mathieu van der Poel in het vooruitzicht. Van der Poel was in Koksijde al drie keer aan het feest. Van Aert kon in Koksijde twee keer winnen, waaronder één keer tijdens het BK. Wie trekt er straks aan het langste eind?

Sweeck: “Terug aanknopen met gevoel van voor kerstperiode”

In Koksijde is het ook uitkijken naar Laurens Sweeck. De renner van Crélan-Fristads laste tijdens de eindejaarsperiode een korte pauze in en staat in Koksijde voor het eerst sinds Diegem aan de start.

“Ik ben even ziek geweest, overgekregen van de kinderen”, legt Sweeck uit. “Mogelijk was het daardoor op het eind van vorig jaar al even minder. Als je fysiek niet honderd procent bent, ga je forceren. Die rugproblemen in Zolder en Diegem waren daar wellicht het gevolg van. Nu heb ik het gevoel dat een week zonder cross me deugd heeft gedaan. Dat herstel had ik nodig. Het is moeilijk in te schatten of ik helemaal terug in orde ben, maar het gevoel is wel goed. Ik hoop in Koksijde terug aan te knopen met de goede vorm van voor de eindejaarsperiode om zo vertrouwen op te bouwen richting het BK. Een podiumplek is het eerste doel. Ik moet realistisch zijn, maar zelfs met de aanwezigheid van Wout en Mathieu wil ik niet zeggen dat ik voor de derde plek rij.”

De Vlaamse Duinencross is dan het ideale decor voor Sweeck om terug op het voorplan te treden. In de voorbije twee edities werd de Brabantse zandspecialist telkens tweede, op het BK in 2018 veroverde hij zilver na een pittige strijd met van Aert. “Een mooi duel”, herinnert Sweeck zich van dat kampioenschap. “Ik kom heel graag in Koksijde, al is het voordeel voor de echte zandspecialisten de laatste jaren iets kleiner geworden. Het is nu vooral een cross waar de conditie het verschil maakt.”

Bikkelharde strijd in de Soudal Ladies Trophy

In de Soudal Ladies Trophy staan zo goed als alle toppers aan de start. Zo keert achtvoudig en regerend wereldkampioene Marianne Vos terug in het veld. De tweevoudige laureate in Koksijde zal wel moeten opboksen tegen het jonge geweld van Fem van Empel en Shirin van Anrooij.

Ook Lucinda Brand, leidster in het klassement, zal na vijf podiumplaatsen in vijf crossen graag nog eens strijden voor de zege, terwijl ze met Denise Betsema (op 0:26) en Ceylin del Carmen Alvarado (0:29) een pittige strijd voert om de eindzege. En wat kan Sanne Cant na haar geslaagde comeback in Herentals? De strijd om de ereplaatsen zal bikkelhard zijn.

PROGRAMMA VLAAMSE DUINENCROSS

Donderdag 5 januari 2023

• 9u15: Nieuwelingen eerstejaars
• 10u00: Nieuwelingen tweedejaars
• 11u00: Junioren
• 12u15: U23 mannen – Trimetal Rookie Trophy
• 13u45: Elite vrouwen – Soudal Ladies Trophy
• 15u00: Elite mannen – X²O Badkamers Trofee

TV

De Vlaamse Duinencross Koksijde voor elite vrouwen en elite mannen is op donderdag 5 januari vanaf 13u30 live te volgen in Sporza op één.

Tickets

Bestel je tickets online >>

Deel dit bericht