Paul Herygers: “Ik denk niet dat iemand Mathieu dit jaar zal kloppen”

MathieuBaal

Drie dagen na de blubber in Baal duiken de veldrijders tijdens de vijfde manche van de X²O Badkamers Trofee in het zand voor de Duinencross Koksijde. Voor de vierde keer dit seizoen staan de Grote Drie aan de start. Scoort Mathieu van der Poel 9 op 9 of strooit Wout van Aert zand in de Nederlandse motor?

Koksijde, dat is zand, crossen op en rond de luchtmachtbasis en … Paul Herygers. De 61-jarige Kempenaar boekte 30 jaar geleden aan de Belgische kust één van de mooiste overwinningen uit zijn carrière en blikt er met veel trots op terug. Hoewel Sven Nys (7 zeges, 13 keer podium) en Erwin Vervecken (5 zeges, 12 keer podium) vaker wonnen, gaat het toch vaak over Herygers (2 zeges, 4 keer podium) en Niels Albert (3 zeges, 4 keer podium).

“Dat komt door die wereldtitels, hé”, denkt Herygers er zelf over. “Ik heb er één keer geweldig uitgepakt, maar het was wel op het uur van de waarheid. (Lacht) En misschien speelt dat schouderklopje aan Groenendaal ook wel mee. Dertig jaar later is dat verhaal voor mij nog altijd een sprookje. Ik had het veldrijden eigenlijk vaarwel gezegd, maar Gérard Bulens – zeg maar meneer Gérard – heeft mij overtuigd om te blijven crossen.”

Onklopbare Van der Poel

Een jaar geleden won Wout van Aert de Duinencross na een spannend duel met Mathieu van der Poel, donderdag verwacht Herygers dat de rollen omgedraaid zullen worden. “Ik durf nu al bijna zeggen: Van der Poel gaat dit jaar niet geklopt worden. Toen ik voor zijn crossseizoen zag en hoorde hoe hij getraind had, heb ik dat al met een bang hartje gefluisterd.”

“Het is heel straf en bewonderenswaardig dat hem dat ook nog lukt. Je mag geen enkele keer op een slecht moment plat rijden, een hoestje hebben of last hebben van een zere teen. Dan win je niet. Wees er maar zeker van dat de anderen klaar zitten om toe te slaan. De moeilijkste crossen heeft Mathieu achter de rug en met glans doorstaan. In Baal heeft hij er zelfs nog een schepje bovenop gedaan.”

In de schaduw van Van der Poel looft Herygers ook de prestaties van Van Aert. “Na Baal werd er gekeken naar die kloof van twee minuten, dat vind ik kinderachtig. Als Van Aert deze winter zou crossen alsof zijn leven ervan afhangt en plannen had richting het WK, dan had je een ander verhaal. Ik vermoed dat ook hij deze bui al voelde hangen. En toch heeft Wout het heel goed gedaan. Ik heb heel veel goesting, grinta en een aantal flitsen van hem gezien. In Hulst kende hij veel pech, toch is hij blijven knokken en strijden. Maar het lijkt me straf dat hij in Koksijde de rollen plots kan omdraaien.”

In Koksijde komen naast Van der Poel en Van Aert ook Tom Pidcock, Michael Vanthourenhout, Lars van der Haar, Laurens Sweeck, Thibau Nys, Pim Ronhaar en Cameron Mason aan de start.

‘Makkelijke’ zandstroken

Door de regen van de afgelopen dagen zal de Duinencross Koksijde een ander gezicht krijgen, voorspelt Herygers. “Het is jammer dat het zoveel heeft geregend. De zandstroken zullen nu omgetoverd worden tot een soort drijfzand. Dat zal ook heel zwaar lopen, maar het is niet zo zwaar of moeilijk als wanneer ze door het losse zand moeten rijden.”

In het klassement van de X²O Badkamers Trofee gaat Lars van der Haar aan de leiding. Na vier manches heeft de Nederlander een voorsprong van 1:38 op Eli Iserbyt en 1:46 op Cameron Mason. Door de afwezigheid van Iserbyt kan Van der Haar in Koksijde een goede zaak doen met het oog op de eindzege.

Na haar overwinning in de GP Sven Nys heeft Fem van Empel in de Soudal Ladies Trophy een voorsprong van 6:06 op Lucinda Brand en 10:46 op Denise Betsema. David Haverdings is de leider in de Trimetal Rookie Trophy. Viktor Vandenberghe volgt op 2:35, Seppe van den Boer heeft een achterstand van 4:06.

Deel dit bericht