Sofie van Rooijen wint eerste damescross voor junioren

dvvmeisjesjun
De Nederlandse Sofie van Rooijen heeft in Loenhout de allereerste damescross voor junioren gewonnen. De Nederlandse topte in de Azencross een internationaal podium met de Britse Harnden op twee en de Hongaarse Vas op drie.

In 1998 werd in Loenhout de allereerste internationale veldrit voor dames georganiseerd, gewonnen voor Daphny Van den Brand. Twintig jaar later pakte de Azencross uit met een nieuwe primeur: de eerste cross voor dames junioren. Een succes. In het noorden van Antwerpen namen 44 meisjes uit 9 verschillende landen de start.

De Hongaarse Kata Blanka Vas nam in de eerste ronde het initiatief, maar moest al snel het commando overlaten aan Sofie van Rooijen. De Nederlandse had dit seizoen al vier zeges op zak en greep ook in Loenhout al snel de macht. In de achtergrond pruttelde de Britse Harriet Harnden nog even tegen, maar een sterke van Rooijen bouwde gestaag haar voorsprong uit.
 
Zo kroont van Rooijen zich tot allereerste laureate van een damescross voor junioren. Een overwinning voor de geschiedenisboeken. Harnden hield haar tweede plaats vast, Vas mocht als derde mee op het podium.

VAN DER POEL ALS VOORBEELD

“Dit is echt gaaf”, genoot een dolgelukkige van Rooijen na. “Bovendien is het ook mijn allereerste overwinning in België, dat maakt het nog mooier. Dat we hier als eerste keer een eigen wedstrijd mochten rijden, is fantastisch. Het is veel leuker om zelf voor de zege te rijden dan ergens achterin te hangen. Hopelijk krijgt dit initiatief een vervolg.”

De naam Van den Brand doet bij van Rooijen wel een belletje rinkelen, maar haar grote voorbeeld is Mathieu van der Poel. “Hij kan gewoon alles met een fiets. Af en toe probeer ik hem wel eens te imiteren.”

Deel dit bericht