Strijd tot op de streep met nieuwe aankomst op top van Koppenberg

NETHERLANDS CYCLOCROSS WORLD CUP STAGE TWO
Twee dagen na het Europees Kampioenschap in Pontchâteau zakken de veldrijders af naar de mythische Koppenberg voor de tweede manche van de DVV Verzekeringen Trofee. Geen mooiere plek voor kersvers Europees kampioen Toon Aerts om zijn trui voor het eerst te tonen. De nieuwe aankomst op de top van de Koppenberg belooft alvast extra spektakel.

De Koppenbergcross is dit jaar al aan haar 25ste editie toe. Een jubileum dat gevierd wordt met de aankomst op de top van de mythische kasseihelling. Net zoals bij de eerste editie in 1991. De laatste honderden meters voor de finish gaan in stijgende lijn. De start van de cross verhuist naar de voet van de bult van Melden. Tussen start en finish duiken de renners de weides in de omgeving in.

“Van het oorspronkelijke parcours blijft er nog maar een vierde over”, licht parcoursbouwer Erwin Vervecken toe. “In tegenstelling tot vorig jaar rijden de renners alleen door de weides aan de rechterzijde van de Koppenberg.” De wijzigingen moeten voor meer spektakel zorgen. “In het verleden bleef de wedstrijd vaak lang gesloten en begonnen ze met tien renners aan de finale. Door het schrappen van de recuperatiestrook in het dal, hopen we op een open wedstrijd. De laatste 500 meter zijn de zwaarste van de wedstrijd, de aankomst op de top van de helling moet voor een strijd tot op de streep zorgen.”

Wout Van Aert verdedigt in Oudenaarde zijn leidersplaats in de DVV Verzekeringen Trofee. De wereldkampioen heeft 41 seconden voorsprong op Michaël Vanthourenhout, die zijn zinnen heeft gezet op een goed eindklassement, en 46 eenheden op Jens Adams. Mathieu van der Poel volgt al op meer dan een minuut.

Meeusen: ‘Altijd een goed gevoel op de Koppenberg’

Tom Meeusen, ploegmaat van Europees kampioen Aerts, heeft in de tussenstand van de DVV Verzekeringen Trofee al bijna twee minuten achterstand op van Van Aert, maar de Antwerpenaar heeft zijn zinnen gezet op een goed resultaat. Meeusen liet met het oog op de Koppenbergcross zelfs het EK schieten. “Het seizoen is al zwaar genoeg”, verklaart Meeusen zijn beslissing. “Dan moet je ergens een keuze maken. Ik heb deze week nog eens goed kunnen doortrainen en heb het goede gevoel terug te pakken.”

Op de Koppenberg hoopt Meeusen zijn vierde plaats van de wereldbeker in Valkenburg te bevestigen. “Ik heb nog nooit zo hard voor mijn vak geleefd als afgelopen zomer, dan is het jammer dat al die inspanningen de eerste weken niet vertaald werden in resultaten. Ik heb al een aantal jaar mijn start van het seizoen gemist en besef dat mijn beste periode er nog moet aankomen. Die vierde plaats in Valkenburg deed daarom extra veel deugd.”

Drie jaar geleden schreef Meeusen de Koppenbergcross nog op zijn naam, voor Kevin Pauwels en Klaas Vantornout. “Dinsdag zal ik vooral tevreden als de kloof met Van Aert en Van der Poel niet te groot is. Een podiumplaats? De verschillen na die twee toppers zijn niet zo groot, maar op dit moment zijn er andere jongens die makkelijker een podium rijden dan ik. Op de Koppenberg zal vooral het gevoel belangrijk zijn. Ik word liever vierde na een wedstrijd waarin ik vijftig minuten in het offensief rijd, dan vierde na een anonieme cross. Ik wil mezelf tonen. Dit is één van de mooiste veldritten van het seizoen. Ieder jaar kijk ik ernaar uit. Naar boven en naar beneden rijden tussen al dat publiek, dat is echt kicken.”

Revanche voor Cant?

Bij de vrouwen verschijnt Sanne Cant voor het eerst sinds langs zonder haar Europese trui aan de start. De Lilse werd in Pontchateau van haar troon gestoten door wereldkampioene Thalita De Jong. De kersvers Europees kampioene was in Ronse al goed voor winst in de eerste manche van de IJsboerke Ladies Trophy en verdedigt in Oudenaarde haar eerste plaats. Cant volgt op 31 seconden en zal na haar zesde plaats in Pontchateau tuk zijn op revanche.

Programma

8u45 – Jeugdinitiatie – IJsboerke Kids Cyclocross
10u00 – Nieuwelingen
11u00 – Juniores
12u00 – Beloften
13u45 – Vrouwen
15u00 – Elite

Deel dit bericht