Sweeck: ‘De vorm van de dag zal bepalend zijn voor de overwinning’

sweeck0302L
Een week na het WK op het strand van Oostende duiken de veldrijders het Kempense zand in. Zandspecialist Laurens Sweeck hoopt zich in de Soudal Krawatencross in Lille te mengen in de strijd voor de overwinning. "Ik zit terug op hetzelfde niveau als bij mijn overwinningen in Niel en Leuven." Bij de vrouwen is het uitkijken naar een duel op het scherp van de snee tussen Lucinda Brand en Denise Betsema.

Het veldritseizoen zit in de laatste rechte lijn en ook de X²O Badkamers Trofee begint aan de finale fase. Met de Soudal Krawatencross in Lille staat op zondag 7 februari de zevende en voorlaatste manche op het menu.

Dat het crossseizoen op zijn laatste benen loopt, betekent niet dat de motivatie bij de renners een duik neemt. “Ik vind dit een leuke periode”, vertelt Laurens Sweeck. “Tijdens de week wordt er misschien wat minder intensief getraind, maar de intensiteit tijdens de cross gaat zeker niet naar beneden. Na het WK weet je dat er nog drie weken gecrosst wordt, dan leef je van wedstrijd naar wedstrijd. Mij motiveert dat wel, het is leuk om op die manier uit te bollen.”

‘Met vertrouwen laatste weken aanvatten’

Op het WK in Oostende moest Sweeck tevreden zijn met een vijfde plaats. De renner van Pauwels Sauzen-Bingoal was niet al te ontgoocheld dat hij naast het podium viel. “Je moet realistisch zijn”, aldus Sweeck. “Voor het podium zijn er sowieso al een aantal renners sterker, daarachter zijn er een pak jongens aan elkaar gewaagd.”

In Lille ziet Sweeck met Mathieu van der Poel, Wout van Aert en Thomas Pidcock al drie renners uit de top vijf van het WK wegvallen. Een kans om de erelijst nog wat op te smukken. “Het wordt terug crossen zoals in het begin van het seizoen”, voorspelt Sweeck. “De vorm van de dag zal bepalend zijn voor de overwinning. Zonder Wout en Mathieu kunnen we misschien wel het ploegenspel proberen uit te spelen. Zowel bij Eli (Iserbyt) als Michael (Vanthourenhout) is de conditie goed. Ik heb het gevoel dat ik terug op het niveau zit van Niel en Leuven.”

In november schreef Sweeck met Niel en Leuven in vier dagen tijd twee overwinningen op zijn naam. “Hopelijk kan ik die vorm de komende weken nog verzilveren. Ik vat alvast met vertrouwen de laatste weken van het seizoen aan. Dit is hét moment om me de komende weken nog eens in de kijker te rijden. Of ik ontgoocheld zal zijn als er geen derde zege meer komt? Dat hangt af van hoe kort ik erbij zal geweest zijn. In eerste instantie wil ik meedoen voor de overwinning.”

Vlotte zandpassages

Ondanks de passage op het strand was Sweeck als zandspecialist op het WK niet meteen in het voordeel. “Het was toch anders dan tijdens een echte zandcross, het was moeilijk om die stroken foutloos af te leggen. In Lille zullen de zandpassages allicht niet veel verschil maken, die liggen er niet zo moeilijk bij. Vaak ligt er een goed berijdbaar paadje in die strook. Daar mag je in principe niet in de problemen komen.”

Toch ziet Sweeck een voordeel. “Lille is traditioneel een snelle omloop en in die wedstrijden kom ik toch iets beter uit de verf. Door de vele regenval van de voorbije maanden kregen we vaak een zwaar parcours voor de wielen geschoven. Zo zal het zaterdag in Middelkerke allicht opnieuw zijn, al zal ik me niet sparen voor de cross in Lille. In deze fase van het seizoen mag je niets meer laten schieten.”

Spannende strijd bij de vrouwen

Met nog twee manches te gaan in de X²O Badkamers Trofee heeft Eli Iserbyt een comfortabele voorsprong van 2:26 op Toon Aerts. De strijd is nog niet helemaal gestreden, maar zonder tegenslag of een offday lijkt de Europese kampioen op weg naar zijn tweede opeenvolgende eindzege in het regelmatigheidscriterium.

Bij de vrouwen wacht er in de Soudal Ladies Trophy nog een spannend duel tussen kersvers wereldkampioene Lucinda Brand en Denise Betsema. In de Rectavit Flandriencross in Hamme verkleinde Betsema de kloof tot slechts 38 seconden. Kan ze er straks in het Kempense zand nog een paar seconden afpitsen of geeft de regenboogtrui Brand vleugels? Antwoord zondag in de Lilse Bergen.

PROGRAMMA

Soudal Krawatencross Lille, zondag 7 februari:
– 13u45: Soudal Ladies Trophy
– 15u00: X²O Badkamers Trofee Elite Mannen

TV

De Soudal Krawatencross Lille voor elite vrouwen en elite mannen is vanaf 13u30 live te volgen in Sporza op één.

Deel dit bericht