Toon Aerts: ‘Fiets voelde aan als extra lichaamsdeel’

podiumronse
Op een indrukwekkende manier heeft Toon Aerts de Soudal Hotondcross gewonnen. In de tussenstand van de DVV Trofee doet de Belgische kampioen bovendien een goede zaak. "Tijdens de wedstrijd zat dat klassement al in mijn hoofd."

Toon Aerts houdt van zware omlopen en kreeg in Ronse spek naar zijn bek. De Belgische kampioen stak er op alle vlakken bovenuit. “Technisch ging het allemaal vrij goed vandaag”, aldus de renner van Telenet Baloise Lions. “In zo’n omstandigheden is het voor iedereen wel wat sukkelen, maar mijn fiets voelde vandaag aan als een extra lichaamsdeel. Dan is het leuk om hier zo rond te rijden. Rij je overal in de juiste sporen, dan is het niet zo zwaar.”
 
In het verleden won Aerts al vaker in gelijkaardige omstandigheden. Denk maar aan het BK in Kruibeke. “Ik rij graag op zo’n parcours. Daarom was de Koppenberg vorige maand ook zo’n teleurstelling. Dat was het dieptepunt van mijn eerste deel van het seizoen. Ik ben blij dat ik dat hier kan rechtzetten. Deze zege hoort bij de klassiekers. Hier zijn al vaker mooie duels uitgevochten. Het is echt een wedstrijd die tot de verbeelding spreekt. Al had ik niet verwacht dat ik met zo’n grote voorsprong zou winnen.”

Aerts bereikte de aankomst met een voorsprong van anderhalve minuut, daarmee halveert hij in de DVV Verzekeringen Trofee bijna zijn achterstand op Eli Iserbyt. “De eindzege? In de tweede helft van de wedstrijd reed ik al met het klassement in mijn achterhoofd. In de laatste ronde heb ik mijn banden nog wat harder laten zetten. Zo kon ik op de strook aan de aankomst nog vol sprinten voor een paar seconden.”

Van der Poel: “Ooit moest er een einde aan die reeks komen”

Voor Mathieu van der Poel kwam er in Ronse een einde aan een reeks van 35 overwinningen op rij. De wereldkampioen werd derde toonde zich groots in de nederlaag. “Ik was gewoon niet goed genoeg om te winnen.” Het was opvallend: Mathieu van der Poel maakte tijdens de verkenning al een schuiver en had van bij het begin van de wedstrijd moeite om het tempo te volgen.

“Het was afwachten hoe ik zou terugkeren van stage. Het was vandaag niet dramatisch slecht, maar ik had al vrij snel door dat ik het tempo van Toon niet kon volgen. Op zo’n parcours komt Toon altijd sterk voor de dag. Technisch was het bij mij iets minder. Als je minder goed bent, dan ben je ook iets minder geconcentreerd. En als het niet vlot gaat, dan maak je meer fouten. In goede doen moet ik hier zeker kunnen concurreren met Toon, maar vandaag was ik niet goed genoeg.”

De laatste nederlaag van Van der Poel dateert al van 1 november vorig jaar op de Koppenberg. Sindsdien won hij 35 keer op een rij. “Ik wist dat die reeks ooit zou eindigen. Het is heel mooi geweest, maar je kan niet alles blijven winnen. Ooit breekt dat. We proberen nu een nieuwe reeks neer te zetten, maar ik weet niet of het zal lukken om ze even lang te maken.” 

Iserbyt: “In Spanje voedselvergiftiging opgelopen”
 
Eli Iserbyt kwam in Ronse als tweede over de streep en blijft leider in de DVV Verzekeringen Trofee. De West-Vlaming zag zijn voorsprong wel slinken tot 1:45 op Toon Aerts. “Een troost is dat echter niet. In Spanje heb ik allicht een voedselvergiftiging opgelopen, waardoor ik een aantal dagen last had van de maag. Drie dagen heb ik niets kunnen doen.”

“Als je het zo bekijkt is deze prestatie wel een goed resultaat en een opluchting. Op het einde zat ik er helemaal door. Ik heb nog geprobeerd om de schade te beperken op Toon Aerts. Meer zat er vandaag echt niet in.” Iserbyt had wel genoten van de omstandigheden. “Dit was echte cross, daarvoor doen we het toch?”

Deel dit bericht