Van Aert zegeviert in achtertuin, van der Poel baalt na lekke band

wa2312
De eerste editie van Herentals Crosst, de vierde manche van de X²O Badkamers Trofee, was een halfuur lang een beklijvende tweestrijd tussen Mathieu van der Poel en Wout van Aert. Na een lekke band van de wereldkampioen lag de weg open voor een triomf van van Aert in eigen stad.

Michael Vanthourenhout kon bijna een ronde lang in het zog van van der Poel en van Aert blijven, maar daarna moest de West-Vlaming de twee tenoren definitief laten rijden. We kregen een schitterend schouwspel voorgeschoteld waarbij van der Poel zijn stuurkunsten etaleerde op het glibberige en technische parcours. Telkens wanneer van Aert zich opnieuw in het wiel van zijn concurrent leek te zullen nestelen, stak de Nederlander weer een tandje bij.

Rondenlang bleef van Aert op 4 à 6 seconden van van der Poel hangen. Tot de vierde ronde, iets over halfkoers. Van der Poel reed achteraan lek en moest minutenlang ‘stoempen’ op zijn lekke achtertube om de materiaalpost te bereiken. Van Aert kende uiteraard geen medelijden en ging op en over de wereldkampioen, die bij het verlaten van de materiaalpost tegen een achterstand van een halve minuut aankeek.

Van Aert kende geen zwak moment en geen materiaalpech in de resterende twee en een halve ronde. Enkel tijdens de laatste afdaling van de Skiberg was er nog een klein schrikmomentje bij een schuiver, maar de Herentalsenaar herstelde snel zijn evenwicht. Even later mocht van Aert zijn handen in de lucht steken na een deugddoende overwinning in zijn ‘achtertuin’. Van Aert woont op drie en een halve kilometer van het Sport Vlaanderen-domein, waar het parcours van Herentals Crosst uitgetekend werd.

35 seconden na van Aert bolde pechvogel van der Poel als tweede over de meet. Michael Vanthourenhout mocht in Herentals – waar de hemelsluizen in de tweede wedstrijdhelft volledig opengezet werden – als derde mee op het podium. Zijn achterstand op van Aert bedroeg 1:31.

De verschillen op het loodzware parcours waren groot. Toon Aerts werd op 2:14 vierde, Eli Iserbyt op 2:17 vijfde. Daarna volgden Laurens Sweeck (2:25), Quinten Hermans (2:37), Lars van der Haar (2:47), Corné van Kessel (2:49) en Gianni Vermeersch (3:24).

Eli Iserbyt blijft leider in de X²O Badkamers Trofee. Lars van der Haar is tweede op 2:32 en Toon Aerts derde op 3:04. De vijfde van de acht te rijden manches vindt op nieuwjaarsdag plaats in Baal. Dan staat de zogenaamde Grote Prijs Sven Nys op het programma.

Herentals Crosst

1. Wout van Aert
2. Mathieu van der Poel
3. Michael Vanthourenhout

Deel dit bericht