Van der Haar: ‘Krampen tot achter mijn oren’

belgaimage-128150657-full
Lars van der Haar (Telenet-Fidea) verraste op de Hotondberg. De Nederlander won de GP Mario De Clercq na een solo in de laatste twee rondes, nadat hij profiteerde van de rivaliteit tussen Wout van Aert en Mathieu van der Poel. Al moest hij daar bijzonder diep voor gaan.

Diep over zijn fiets gebogen, hard hijgend: de Nederlander kwam helemaal stuk over de meet gereden. “Ik merkte meteen dat er snee op zat vandaag, zeker toen ik naar Mathieu en Wout toe reed”, vertelde hij achteraf. Hij profiteerde van een aarzeling tussen het duo door weg te springen op de weg. “Ik dacht: ik kan maar beter voor hen uit zitten als ze nog eens doortrekken. Of ik nu in het wiel zat of niet: sparen was er vandaag toch niet bij. Ik ben tevreden: dit is mijn eerste klassementcross die ik win naast de wereldbekermanches in het verleden.”

De Nederlander was een verrassende naam voor velen, maar maakte het mooi af. “Ik ben echt diep moeten gaan. In het slot had ik echt krampen tot achter mijn oren. Deze zomer moest ik zoeken naar de juiste instelling omdat ik nu volledig focus op het veld met het zomerprogramma van de Telenet Fidea Lions. Het WK in Valkenburg is mijn grote doel. Dit parcours lijkt er wat op, al zijn de inspanningen hier iets langer.”

Van der Poel: “Iedereen constant à bloc”

Geen zeven op zeven voor Mathieu van der Poel, al maalt hij daar niet om. “Dit is een enorm lastige cross”, trapte hij een open deur in. “Iedereen zit constant à bloc, dus het is moeilijk om het verschil te maken. En dan koos Lars het juiste moment, omdat Wout en ik al enkele keren op aanvallen hadden gereageerd.” Al gaf de Nederlander grif toe dat zijn landgenoot het uitstekend deed.

“Lars heeft het absoluut niet gestolen. Hij zat op de juiste plaats op het juiste moment. Het is niet haalbaar om alles te winnen, maar vandaag was ik niet goed genoeg.” Het parcours was minder modderig dan gedacht. “Ik dacht bij de opwarming dat we een moddercross gingen krijgen. Maar het lag er best snel bij.”

Van Aert: “Rij niet met Mathieu naar slachtbank”

Naast van der Poel zat met Wout van Aert een tevreden man. “Het is terug aangenaam koersen om de overwinning. Ik had betere benen dan gisteren en kon de rest al eens uit het wiel slaan. Voor het eerst dit seizoen”, was hij goudeerlijk. Ook hij vond dat van der Haar het uitstekend speelde. “Een fractie van aarzeling is op zo’n gevaarlijk moment dodelijk. Maar ik stond niet te springen om het gat te dichten. Mathieu won al zes koersen, dan ga ik ook niet elke keer met hem in het wiel naar de tegenstand kletsen. Dat is jezelf naar de slachtbank rijden, want hij is explosief in de slotfase.”

 

Deel dit bericht