Van der Poel demonstreert meteen in Herentals

Belga
Belga

Met een pure demonstratie heeft Mathieu van der Poel zijn terugkeer in het veld onderstreept. Hij had de kopstart en reed al op de eerste beklimming van de Skiberg weg van de tegenstand. Die andere terugkerende topper, Tom Pidcock, vocht zich vanuit de negentiende plaats naar de tweede stek. 

Wie anders dan Mathieu van der Poel dook als eerste het veld in. De Nederlanders koos voor een raketstart en had na de Skiberg al een zee van voorsprong. Terwijl de huidige wereldkampioen bij de eerste passage van de aankomst al bijna uit het zicht was, kende oud-wereldkampioen Tom Pidcock een moeilijkere start. Hij kwam pas als negentiende voorbij, op 36 seconden van de leider.

De strijd voor de resterende podiumplekken werd spannender dan het gevecht voor de overwinning. Lars van der Haar plaatste in de tweede ronde een vinnige versnelling op de Skiberg, in de achtergrond kon Laurens Sweeck zich op spectaculaire wijze rechthouden. Van der Haar zag Niels Vandeputte aansluiten, ook Eli Iserbyt en Michael Vanthourenhout tekenden present. Opvallend was de remonte van Cameron Mason na een slechte start, terwijl Quinten Hermans en Gianni Vermeersch in hun eerste veldrit van het seizoen netjes in de top 10 opdoken.

Van der Poel voerde een onemanshow op en reed al snel een kleine minuut voor de tegenstand uit. Iserbyt, Van der Haar en Vandeputte konden een kloofje slaan in de strijd om de tweede plaats. Achter hen ontstond een heus peloton, met daarin ook Pidcock, die steeds meer in zijn ritme kwam. Samen met zijn landgenoot Cameron Mason zou hij de sprong naar de eerste achtervolgers maken. Niels Vandeputte moest daar afhaken en kwam terecht bij Laurens Sweeck.

Valpartij Van der Poel 

Even was het schrikken voor de wereldkampioen die een flinke smakker maakte in een afdaling. Net als in Glasgow liet Van der Poel het niet aan zijn hart komen en reed hij onverdroten door naar de overwinning. Zijn landgenoot Van der Haar maakte eveneens kennis met de Kempische grond, ook bij hem verliep dat zonder veel gevolgen. Pidcock dwong in de slotronde zijn generatiegenoot Iserbyt in de fout op de Skiberg en reed op die manier naar een tweede plaats. Van der Haar ging in de slotmeters nog over Iserbyt en blijft ook leider in het klassement. Met Mason eindigde er nog een tweede Brit in de top vijf.

Deel dit bericht