Van der Poel en Van Aert zetten 2024 in met duel in GP Sven Nys

VanAertVDPoel-news

Op nieuwjaarsdag zakken de veldrijders traditioneel naar Baal af voor de GP Sven Nys, de vierde manche van de X²O Badkamers Trofee. Het belooft op 1 januari een extra feestelijke editie te worden met Mathieu van der Poel en Wout van Aert aan de start. Voor Thibau Nys wacht er een extra sportieve uitdaging…

De GP Sven Nys wordt op 1 januari de vijfde krachtmeting van het seizoen tussen Mathieu van der Poel en Wout van Aert. In de eerste drie confrontaties trok Van der Poel drie keer aan het langste eind, zaterdag staan beide toppers ook in Hulst nog samen aan de start.  Opmerkelijk: het is pas de derde keer dat Van der Poel en Van Aert op nieuwjaarsdag samen in actie komen.

In Baal helt de balans voorlopig over naar Van der Poel. De wereldkampioen kwam vier keer als winnaar uit de bus, Van Aert schreef de cross drie keer op zijn naam. Een nieuwe zege voor Van Aert kan de weegschaal in evenwicht brengen.

Extra uitdaging voor Thibau Nys

Naast Van der Poel en Van Aert verschijnen in Baal alle toppers aan de start. Voor Thibau Nys wordt het zijn eerste deelname als volwaardige prof. Een jaar geleden kon hij zich als belofte al een keer meten met de elite, toen moest Nys nog opgeven.

“Dat deed extra pijn”, blikt Nys terug. “Alles draaide in de soep. Ik had een slechte dag, stootte daarna nog eens mijn pols tegen een paaltje, … Allemaal heel vervelend. Maar opgeven in Baal, dat gaan we niet meer doen.”

Donderdag kwam Nys nog ten val in Diegem, maar dat blijft zonder gevolgen. “Ik was heel teleurgesteld dat ik uit de wedstrijd moest stappen, maar het had geen zin om verder te rijden. Ik kon geen kracht meer zetten en de eerste minuten voelde het niet goed aan. Gelukkig kregen we snel de bevestiging dat alles in orde is. Ondanks die val houd ik een goed gevoel over aan Diegem. Het was de eerste keer in een aantal weken dat ik me zo goed voelde. Ik zat goed in de wedstrijd en had veel controle. Dat geeft vertrouwen voor de komende weken.”

Sven Nys heeft voor zoon Thibau in Baal alvast een extra uitdaging in petto. Als hij een eerste keer de GP Sven Nys bij de elite weet te winnen, zal de naam van de wedstrijd veranderen in de GP Thibau Nys.

“Als je kijkt naar wie er aan de start staat, dan zal het nog niet voor dit jaar zijn”, lacht Nys. “Ik hoop vooral mijn niveau te halen. Word ik negende, dan zal ik daar tevreden mee zijn. Kan ik meestrijden voor het podium, dan is dat mooi meegenomen. Het parcours zal er heel zwaar bij liggen, met stroken waar je diep in de modder zakt. Dat heb ik wel graag. Ooit hoop ik de wedstrijd wel eens te winnen, maar nu kijk ik er vooral hard naar uit om voor eigen volk te crossen.”

Secondespel tussen Van der Haar en Iserbyt

De strijd om de eindzege in de X²O Badkamers Trofee belooft een secondespel te worden. Na drie wedstrijden gaat de Nederlander Lars van der Haar aan de leiding, met een voorsprong van negen seconden op Eli Iserbyt. De Brit Cameron Mason volgt op 1:07.

Bij de vrouwen heeft wereldkampioene Fem van Empel al een ruime voorsprong op Denise Betsema (5:39) en Lucinda Brand (5:46). In de X²O Badkamers U23 Trofee gaat de Nederlander David Haverdings aan de leiding. Hij heeft een voorsprong van 20 seconden op Viktor Vandenberghe.

Toasten op het nieuwe jaar

Om het nieuwe jaar op een feestelijke manier in te zetten wordt er tijdens de GP Sven Nys extra animatie voorzien. Zo is er een cava & wijnbar om te klinken op 2024. In de publiekstent zal het DJ-duo ‘Gewoon Open’ van 10 tot 20u voor de ambiance zorgen. Dit jaar kan er ook boven aan het Sven Nys Cycling Center gefeest worden met DJ Delirium van 10 tot 17u.

Deel dit bericht