Veni, vidi, vici van der Poel!

vdpoel1212
Hij kwam, hij zag en hij overwon. Mathieu van der Poel heeft in zijn eerste cross van het seizoen meteen toegeslagen. De wereldkampioen won voor de vijfde keer in zijn carrière de Soudal Scheldecross Antwerpen. Eli Iserbyt werd tweede en verstevigt zijn leidersplaats in de X²O Badkamers Trofee.

“Ik zal teleurgesteld zijn als ik niet voorin kan meestrijden”, liet Mathieu van der Poel enkele dagen voor zijn eerste cross van het seizoen optekenen. Dat het de wereldkampioen menens was om er iets van te maken in de Soudal Scheldecross bleek al in de eerste meters. De Nederlander schoot als een speer weg en draaide als eerste het veld in. Aan de eerste passage aan de finish graaide hij voor de neus van Eli Iserbyt – de leider in de X²O Badkamers Trofee – 15 bonificatieseconden mee.

In de tweede ronde stak van der Poel nog een tandje bij. Niemand was bij machte de winnaar van de Ronde van Vlaanderen te volgen in de zware zandstroken van het strand van Sint-Anneke. Een one-man-show leek in de maak, maar door een stuurfoutje en ei-zo-na-botsing met een paaltje in de derde ronde vatten van der Poels concurrenten opnieuw moed.

Iserbyt maakte in de vierde ronde als eerste opnieuw de aansluiting met van der Poel en even later zaten ook Quinten Hermans, Michael Vanthourenhout, Laurens Sweeck, Lars van der Haar en Toon Aerts weer in het wiel. 7 koplopers halfverwege de cross. Maar lang bleven ze niet samen. Iserbyt gaf er een snok aan in het zand met Vanthourenhout in het wiel. Van der Poel zag het gevaar en glipte handig voorbij Vanthourenhout naar het wiel van Iserbyt.

De Soudal Scheldecross zou uitdraaien op een beklijvend duel tussen Iserbyt en van der Poel. De wereldkampioen nam opnieuw de kop en zette zijn rivaal aanhoudend onder druk. Iserbyt moest alles uit de kast halen om bij te blijven en toucheerde daarbij zelfs even een paaltje met de schouder. De kopman van Pauwels Sauzen-Bingoal speelde een tijdlang jojo, maar het kloofje van 5 seconden bij het ingaan van de slotronde was er te veel aan.

Van der Poel bouwde zijn voorsprong nog uit tot 12 seconden en kon in de laatste hectometers rustig achterom kijken en zich verheugen op een vijfde overwinning in de Soudal Scheldecross. Uiteindelijk bolde Iserbyt op 6 seconden over de meet als tweede. De sterk finishende Tom Pidcock legde op 26 seconden beslag op de derde plaats.

Toon Aerts werd op 30 seconden vierde, Lars van der Haar op 43 seconden vijfde. Daarna kwamen Laurens Sweeck (0:51), Quinten Hermans (0:59), Michael Vanthourenhout (1:09), Corné Van Kessel (1:22) en Daan Soete (1:26).

Iserbyt verstevigt zijn leidersplaats in de X²O Badkamers Trofee. De Europese kampioen heeft een voorsprong van 2:06 op van der Haar en 3:07 op Aerts. De volgende afspraak in de X²O Badkamers Trofee is op woensdag 23 december in Herentals.

Soudal Scheldecross

1. Mathieu van der Poel
2. Eli Iserbyt
3. Tom Pidcock

Deel dit bericht