Vernieuwd parcours maakt dat zandspecialisten zondag nog meer aan hun trekken komen in 33ste Soudal Krawatencross in Lille

Golazo
Golazo

De Soudal Krawatencross in Lille is zondag de zevende en voorlaatste manche van de X²O Badkamers Trofee. Het parcours in recreatiedomein De Lilse Bergen is grondig vernieuwd en nóg aantrekkelijker geworden voor zandspecialisten. Wereldkampioene en alleskunner Fem van Empel, de leidster in de Soudal Ladies Trophy, start als topfavoriete. Bij de mannen verdedigt Lars van der Haar zijn leidersplaats in het algemeen klassement van de X²O Badkamers Trofee.

Waar Fem van Empel aan de start verschijnt, verschijnt ze ook (bijna) altijd als eerste aan de finish. De Nederlandse won dit seizoen tot dusver 18 op 20 crossen, waaronder het Europees en wereldkampioenschap en zes crossen in de X²O Badkamers Trofee. Zondag gaat ze in de Antwerpse Kempen voor zeven op zeven.

De eindzege in de Soudal Ladies Trophy kan van Empel nog nauwelijks ontglippen. De 21-jarige Noord-Brabantse heeft meer dan 8 minuten voorsprong op Lucinda Brand en meer dan 17 minuten op Denise Betsema. Ook haar twee ‘dichtste achtervolgers’ zijn zondag op het appel in Lille, net als Annemarie Worst, Manon Bakker en van Belgische zijde Laura Verdonschot, Marion Norbert-Riberolle en uiteraard ook Sanne Cant, met vijf overwinningen de recordhoudster in Lille.

Bij de mannen leidt Lars van der Haar de dans na de eerste zes manches van de X²O Badkamers Trofee. De 32-jarige Nederlander heeft 2 minuten en 21 seconden voorsprong op Mathieu van der Poel, maar die heeft afgelopen weekend na het behalen van zijn zesde wereldtitel een punt achter zijn veldritseizoen gezet. Dat maakt van Eli Iserbyt de eerste uitdager van van der Haar. De Belgische kampioen volgt net als de Britse kampioen Cameron Mason op 4:29.

Alle andere crossers volgen op 8 minuten of (veel) meer, maar dat wil uiteraard niet zeggen dat ze kansloos zijn voor de dagzege in Lille. De Nederlanders Joris Nieuwenhuis en Pim Ronhaar, de nummers 2 en 4 van het voorbije WK en dus in goede doen, tekenen zondag present in De Lilse Bergen. Ook Europees kampioen Michael Vanthourenhout bewees met zijn bronzen WK-medaille vorige week dat hij nog altijd een hoog vormpeil heeft.

Dubbele passage op het strand

Andere landgenoten om naar uit te kijken zijn WK-gangers Jens Adams, Witse Meeussen, Joran Wyseure, Toon Vandebosch, Niels Vandeputte en Laurens Sweeck. Die laatste is de winnaar van de Soudal Krawatencross 2023 en geldt als één van de grootste zandspecialisten van het crosspeloton. Dat er dit jaar nog meer door het zand geploeterd moet worden zou voor hem geen nadeel mogen zijn.

Het parcours van de Soudal Krawatencross 2024 is vernieuwd met een dubbele passage op het strand waardoor de laatste 500 meter voor de finish zwaarder en technischer wordt met een zware zandpassage, terwijl dat vorig jaar een passage door een stuk bos was. Nog een wijziging is dat er achteraan een nieuwe heuvel opgenomen is in het parcours. Een rondje is 2930 meter lang en bestaat voor 1040 meter uit zand, 880 meter uit bosweg, 690 meter uit gras en 320 meter uit asfalt.

Nieuw BK of eerste EK in Lille?

De Soudal Krawatencross heeft een lange traditie en is dit jaar al aan zijn 33ste editie toe, inclusief twee Belgische kampioenschappen (2004 & 2016). De Krawatencross is een volledig onafhankelijke organisatie van wielerclub De Moedige Supporters uit Lille, die perfect zijn plek gevonden heeft in de X²O Badkamers Trofee van koepelorganisator Golazo. De verstandhouding tussen beide organisatoren is opperbest en het wederzijdse respect groot. Van een eventuele overname door Golazo is geen sprake. Het vernieuwde en dynamische bestuur van de lokale organisator bruist van de ideeën en denkt na over de organisatie van een nieuw BK of eerste EK voor eliterenners en jeugd in de nabije toekomst.

Of en wanneer er een derde BK voor elite en jeugd naar Lille komt, is nog niet duidelijk. Maar wat er zeker wel komt, is een tweede BK voor G-sporters. Net als vorig jaar wordt dit BK geïntegreerd in het programma van de Soudal Krawatencross. Nu zondag om 12u15 – na de junioren mannen (10u) en de U23 (11u) en voor de start van de elite vrouwen (13u45) en elite mannen (15u) – wordt het startschot gegeven voor het BK voor G-sporters.

PRAKTISCHE INFO SOUDAL KRAWATENCROSS LILLE

Programma zondag 11 februari 2024:

• 10u00: Junioren mannen
• 11u00: U23 Beloften
• 12u15: G-sport
• 13u45: Elite vrouwen
• 15u00: Elite mannen

TV:

De Soudal Krawatencross voor elite vrouwen en elite mannen is op zondag 11 februari vanaf 13u30 live te volgen op Sporza op VRT 1.

Deel dit bericht