Wereldkampioen Van Aert duikt in Soudal Scheldecross opnieuw het veld in

wvaprvsc
De DVV Verzekeringen Trofee strijkt zaterdag 15 december in Antwerpen neer voor de Soudal Scheldecross. Wereldkampioen Wout Van Aert duikt na een deugddoende stage in het Spaanse Calpe op Linkeroever opnieuw het veld in. "Een cross zonder al te veel fantasietjes en nieuwigheden, daar hou ik wel van."

Voor Wout Van Aert is de Soudal Scheldecross de eerste wedstrijd sinds 25 november. Na zijn tweede plaats in Koksijde trok de drievoudige wereldkampioen op stage naar het Spaanse Calpe.

“Een stage die me deugd heeft gedaan”, aldus Van Aert. “Ik heb mijn schema perfect kunnen volgen zoals ik in gedachten had. Het gevoel op de fiets was goed en bergop ging het steeds beter. Bovendien heb ik veel rust kunnen pakken, ook op mentaal vlak. Met de extra-sportieve beslommeringen van de voorbije maanden was dat wel nodig.”

Een jaar geleden keerde Van Aert sterk terug uit stage. In Antwerpen moest hij na een felbevochten duel met Mathieu Van der Poel pas in het slot de duimen leggen, een dag later was hij aan het feest in Namen. Het geeft de wereldkampioen moed.

“Ik teken voor een gelijkaardig scenario, al besef ik wel dat het verschil vorig jaar minder groot was. Ik had gehoopt dit jaar constanter te presteren, maar er zijn een aantal dingen gepasseerd waardoor ik niet mijn verhoopte niveau kon halen. Toch stond ik al veel op het podium, dat wordt nogal snel vergeten. Een nieuwe start? Het heeft weinig zin om te zeggen dat het seizoen voor mij nu pas echt begint, dat is larie. Ik hoop gewoon dat ik nu meer kan laten zien.”

TERUG NAAR DE BASIS

De Soudal Scheldecross is nog een jonge cross, maar het is er wel eentje die Van Aert na aan het hart ligt. “Een mooie cross die terugkeert naar de basis. Een cross zonder al te veel fantasietjes of nieuwigheden, die wel vaak een spannende strijd oplevert. De zandstrook op het strand is cruciaal. Het zwaartepunt van de wedstrijd ligt vlak voor de finish. Op dat vlak hebben ze het in Antwerpen goed begrepen.”

In vergelijking met vorig jaar is de zandstrook bovendien nog wat meer opgeschoven richting de Schelde, wat een goede passage op ‘het strand van Sint-Anneke’ in de snelle cross nog belangrijker maakt. “Die zandstrook mag zwaar zijn om daar het verschil te maken”, is Van Aert tevreden. “Met het vriesweer zal het zand er allicht redelijk los bijliggen. De combinatie van zandstroken in een snelle cross zijn we wel gewoon. Rij je in groep rond, dan valt het op de snelle stroken vaak stil en valt het wel mee. Zit je alleen, dan voel je pas echt hoe zwaar die stroken doorwegen in de wedstrijd.”

TOEKOMST VAN DE CROSS

In minder dan vijftien jaar tijd heeft de Soudal Scheldecross een belangrijke plaats op de kalender veroverd. “Het is nog geen klassieker zoals Zonhoven“, beseft Van Aert. “Maar crossen dicht bij grote steden zijn misschien wel de toekomst van onze sport. Het is makkelijk bereikbaar voor het publiek en ‘s avonds kunnen ze dat koppelen aan een etentje in de stad. Zo kan je als sport nog een breder publiek aantrekken, dat is zeker niet slecht.”

Deel dit bericht