Worst wint Nederlands onderonsje, Kopecky beste Belgische

worst3110v
De Nederlandse Annemarie Worst was op de Koppenberg de sterkste in de openingsmanche van de Soudal Ladies Trophy, onderdeel van de X²O Badkamers Trofee. In totaal eindigden 8 Nederlanders in de top 10. Belgisch kampioene Lotte Kopecky legde beslag op een mooie elfde plaats.

Zes keer in totaal moesten de vrouwen de kasseien van de Koppenberg bedwingen, de eerste keer vlak na de start.

Aan het eind van de eerste ronde waren er op de top bonificatieseconden te verdienen. Yara Kastelijn, de winnares van vorig jaar, griste er 15 mee. Denise Betsema volgde in haar zog en pakte 10 boniseconden. Annemarie Worst en Lucinda Brand moesten een gaatje van een zevental seconden laten, maar wisten die kloof te dichten in de tweede ronde. Worst was als derde doorgekomen en de 5 bonificatieseconden die ze daar verzamelde, zouden aan het eind van de cross doorslaggevend blijken te zijn…

In de derde ronde moest Betsema vooraan de rol lossen na een versnelling van Brand. Aan het eind van die ronde bedroeg de kloof met Brand, Worst en Kastelijn 12 seconden. Eva Lechner volgde op 37 seconden, Aniek Van Alphen op 44 seconden en Ceylin Alvarado op 57 seconden. De wereldkampioene had duidelijk haar dagje niet.

Ook Kastelijn bleek niet de benen van vorig jaar te hebben, toen ze naar de zege soleerde in de Koppenbergcross. Na een impuls van Worst moest de Europese kampioene lossen. Bij de voorlaatste passage op de kasseien van de Koppenberg kwam Kastelijn terug aansluiten, maar bij de eerste versnelling van Brand in de slotronde moest ze opnieuw een gaatje laten.

Worst deed er nog een schepje bovenop en scheurde in een bochtenrijke passage rakelings langs de paaltjes, maar Brand uit het wiel rijden lukte niet. Worst en Brand begonnen samen aan de voet van de slotklim. Kastelijn gaf nog de indruk te kunnen terugkomen, maar toen Worst vanop de kop haar sprint inzette, moest Kastelijn finaal het hoofd buigen. En idem voor Brand.

Worst sprintte onweerstaanbaar naar de zege en had op de meet 4 seconden voorsprong op Brand en 10 op Kastelijn. Betsema kwam als vierde binnen op 57 seconden. Van Alphen (zesde op 1:25), Alvarado (zevende op 1:53), Puck Pieterse (achtste op 1:58) en Fem Van Empel (negende op 2:07) zorgden ervoor dat bijna de volledige top 10 oranje kleurde. De Italiaanse Eva Lechner (vierde op 1:15) en de Hongaarse Blanka Kata Vas (tiende op 2:14) waren de vreemde eenden in de bijt.

En de beste Belgische? Niet Sanne Cant, want die gaf in extremis forfait voor de Koppenbergcross. Wel Lotte Kopecky. De Belgische kampioene op de weg kwam voor de tweede keer dit seizoen van het crosswerk proeven en legde beslag op een knappe elfde plaats, op 2:26 van Worst. Laura Verdonschot was de tweede Belgische met een dertiende plaats op 3:06.

Worst is de eerste leidster in de Soudal Ladies Trophy. Kastelijn staat dankzij de bonificatieseconden onderweg in dezelfde tijd, maar bij gelijke stand geeft de beste daguitslag de doorslag. De volgende afspraak in de Soudal Ladies Trophy en X²O Badkamers Trofee is op 28 november in Kortrijk, waar de Caps Urban Cross op het programma staat.

Deel dit bericht