Supersterke Sweeck duldt geen tegenstand in Soudal Krawatencross

sweecklille0702
Op het besneeuwde parcours van de Soudal Krawatencross in de Lilse Bergen stond zondag geen maat op Laurens Sweeck. In de tweede van zeven rondes koos hij het hazenpad. Niemand kon hem een strobreed in de weg leggen. Eli Iserbyt werd vierde en verstevigt zijn leidersplaats in de X²O Badkamers Trofee.

Eli Iserbyt begon aan de zevende en voorlaatste manche van de X²O Badkamers Trofee met een bonus van 2:46 op Toon Aerts. Het was dan ook geen toeval dat net deze twee mannen voor de bonificatieseconden bikkelden aan het einde van de eerste ronde. Iserbyt gooide zijn wiel nog net voor dat van Aerts over de meet en liep zo nog 5 seconden verder uit.

Laurens Sweeck bemoeide zich niet met de tussensprint en was enkel geïnteresseerd in de dagzege. In de tweede ronde plaatste de zandspecialist een verschroeiende versnelling. De omgewoelde sneeuw vermengd met het natte zand zorgde voor een papperige ondergrond in Lille, maar daar maalde Sweeck niet om. Hij maalde er vlotjes doorheen en had in geen tijd een aardige voorsprong bij elkaar gefietst.

Aan het einde van de tweede ronde had Sweeck een kloof van 10 seconden op Aerts, die evenwel nog een stevige terugval zou kennen. Corné van Kessel ontpopte zich tot naaste belanger van Sweeck. De Nederlander bleef rondenlang op een twintigtal seconden hangen, maar gaf nooit de indruk de kloof met Sweeck te kunnen dichten. In de slotronde snoepte de sterk finishende Michael Vanthourenhout hem de tweede plaats nog af.

Voor Sweeck was het een bijzonder emotioneel weekend. De renner van Pauwels Sauzen-Bingoal verloor eerder deze week plots zijn schoonvader, maar die dramatische gebeurtenis belette hem niet om dit weekend te spreken met de pedalen. Zaterdag won hij Superprestigecross in Middelkerke en nu voegt hij daar ook nog een knappe zege in de X²O Badkamers Trofee in Lille aan toe. Chapeau!

Achter Sweeck, Vanthourenhout (die uiteindelijk op 9 seconden finishte) en van Kessel (op 14 seconden) eindigde Iserbyt als vierde (op 31 seconden). Daarna volgden Quinten Hermans (0:37), Toon Aerts (0:42), Felipe Orts (0:47), Lars van der Haar (0:54), Niels Vandeputte (1:03) en Daan Soete (1:06).

In de X²O Badkamers Trofee vergroot Iserbyt zijn voorsprong op Aerts tot 3 minuten en 2 seconden. Volgende week zondag, 14 februari, wordt met de Brussels Universities Cyclocross de laatste manche van de X²O Badkamers Trofee gereden.