Van der Poel start seizoen in Antwerpen: ‘Geen wonderen verwachten’

CYCLOCROSS DVV TROFEE BRUSSELS UNIVERSITIES MEN ELITE
Exact 314 dagen na zijn wereldtitel in het Zwitserse Dübendorf zal Mathieu van der Poel zaterdag opnieuw zijn opwachting maken in het veld. Wat verwacht de wereldkampioen zelf van zijn rentree in de Soudal Scheldecross in Antwerpen? "Ik hoop mee te doen voor de overwinning, maar je mag geen wonderen verwachten", blikt de 25-jarige Nederlander vooruit.

Twee weken na de rentree van Wout van Aert in de CAPS Urban Cross in Kortrijk keert ook Mathieu van der Poel terug in het veld. De Soudal Scheldecross, de derde manche in de X²O Badkamers Trofee wordt zijn eerste wedstrijd. Zijn laatste optreden in het veld dateert al van 2 februari, op het WK in Dübendorf.

“Of ik de cross gemist heb? Dat valt wel mee”, laat van der Poel weten vanop stage in Spanje “Door het verschuiven van het wegseizoen hebben we nog lang op de weg gereden. De voorbije weken heb ik nog maar drie, vier keer op mijn crossfiets gezeten. Al was het nog wel eens leuk om in het bos te rijden.”

De Soudal Scheldecross is een wedstrijd waar van der Poel goede herinneringen aan overhoudt. En niet alleen omdat hij op de Antwerpse Linkeroever al vier keer aan het feest was. “Het is gewoon een cross die ik altijd heel graag gereden heb. Ik reed hier mijn eerste wedstrijd tussen de grote jongens en werd meteen tweede na Niels Albert. Als intervalcross is het misschien niet de meest evidente wedstrijd om het seizoen te starten, maar het is wel een mooie wedstrijd om te beginnen.”

Om zich voor te bereiden op de passages op het strand van Sint-Anneke passeerde van der Poel deze week al eens langs de Spaanse playa’s. “Het ging redelijk goed, maar hier rustig door een spoor rijden is toch nog iets anders dan met maximale hartslag tijdens een wedstrijd. Soms moet je in Antwerpen ook gewoon lopen in het zand.”

Geen wonderen

Bij zijn rentree in het veld werd Wout van Aert in Kortrijk meteen derde. Wat mogen we zaterdag van van der Poel verwachten? Vader Adrie ziet zijn zoon meteen meedoen voor de overwinning.

“Ik ben beter voorbereid dan vorig seizoen en hoop meteen mee te doen voor de overwinning, maar je mag ook geen wonderen verwachten. Al zal ik natuurlijk wel teleurgesteld zijn als ik niet voorin kan meestrijden.” Vorig seizoen won van der Poel op Ronse na alle wedstrijden waar hij aan de start verscheen. “Maar vorig jaar reed ik ook niet weg waar ik wilde en was het iedere wedstrijd afzien tot het einde. Het is ook moeilijk in te schatten hoe hoog het niveau van de anderen renners is, maar ik twijfel er niet aan dat het hoog zal liggen.”

“Het hoofddoel van het seizoen is sowieso het WK in Oostende”, besluit van der Poel. “Maar ik start iedere wedstrijd met de ambitie om het beste van mezelf te geven.”

Deel dit bericht