Sanne Cant juicht extra vrouwenwedstrijd in Azencross toe

cantlh26
De DVV Verzekeringen Trofee is vrijdag 28 december al aan haar vijfde manche van het seizoen toe: de Azencross in Loenhout. De veldrit in het noorden van Antwerpen krijgt dit jaar nog een feestelijker tintje: twintig jaar vrouwencross in België.

De Azencross in Loenhout is er altijd een van primeurs geweest: de eerste wereldbeker in België, het wasbord, de invoering van de F1-start met groene en rode lichten, … Het gebeurde allemaal in de kleine Antwerpse grensgemeente. De primeur met het meeste invloed kwam er allicht in 1998: de eerste internationale veldrit voor vrouwen in België.

Tot dan moesten vrouwen die het veld wilden induiken zich nog mengen met de junioren bij de mannen. Op 30 december 1998 kregen ze hun eigen cross en stonden er maar liefst 28 dames aan de start. De zege was voor Daphny Van den Brand. De Nederlandse zou elf van de eerste twaalf edities winnen en is vrijdag eregaste, samen met de Duitse Hanka Kupfernagel.

NIEUWE PRIMEUR

Twintig jaar later mag de Azencross een nieuwe primeur aan het indrukwekkende lijstje toevoegen: de eerste wedstrijd voor juniores bij de dames. Wereldkampioene Sanne Cant juicht het initiatief stevig toe. “Dit is een hele belangrijke stap in de ontwikkeling van de vrouwencross”, onderstreept Cant. “Ik heriner me nog dat ik als kleine snotter mee naar Loenhout trok om voor mijn nichtjes te supporteren. Een paar jaar later stond ik als eerstejaars zelf in het veld.”

Als 17-jarige werd Cant in 2007 achtste. Een knap resultaat, maar als tienermeisje het veld induiken aan de zijde van de vrouwelijke profs is geen sinecure, weet Cant. “Ik heb voor mijn plaats moeten vechten. Rijden tegen rensters als Kupfernagel en Van den Brand was heel leuk. Als je in het spoor van Daphny kon rijden, dan stek je heel veel op. Technisch was ze heel sterk.”

“Aan de andere kant had je had veel karakter nodig om het vol te houden. Het is niet makkelijk om iedere keer in de achtergrond rond te rijden. Daar haken nu misschien veel meisjes op af. Of ze schakelen over naar de weg. Zo’n cross voor de juniores bij de meisjes kan hen motiveren om in het veld te blijven.”

OPSTAAN VOOR DE JEUGD

“Als ze zelf kunnen strijden om de overwinning krijgen ze de smaak misschien helemaal te pakken”, meent Cant. “Zeker op die leeftijd is dat heel belangrijk. De stap naar het uitgaansleven is immers niet zo groot. Onze wedstrijden zijn nu heel populair, maar bij de jeugd zijn er weinig meisjes die crossen. We moeten nu opstaan voor de jeugd en ervoor zorgen dat de opvolging verzekerd is.”

Cant kan vrijdag voor de vijfde keer de Azencross winnen, voor de vierde keer op rij. “Dat toont alleen maar aan hoe lang ik al meedraai aan de top. Het zou mooi zijn om die reeks verder te zetten, maar ik hou met niet bezig met die lijstjes.” Met een nieuwe zege kan Cant haar voorsprong in de Sack Zelfbouw Ladies Trophy verder uitbouwen. Haar eerste concurrente, Loes Sels, volgt al op meer dan een minuut.

KAN AERTS STAND HOUDEN?

Bij de mannen staat Toon Aerts in Loenhout voor een belangrijke dag. De renner uit Rijkevorsel heeft nog een voorsprong van 57 seconden op Mathieu Van der Poel. Trekt Van der Poel de lijn van de manches in Hamme en Antwerpen door, dan kan de Europese kampioen na de Azencross de leiding in de DVV Verzekeringen Trofee overenemen.

Deel dit bericht